Střecha jako nová a jak ní bezbolestně přijít

05.11.2017

Výměnu nové střechy nelze odkládat donekonečna, i když bychom to tak rádi často dělali. Popíšu zde, jak jsme se k tomuto problémy postavili já a moje manželka, kdy ani jeden z nás nemá technické vzdělání a nehýříme nadbytkem finančních prostředků. Vše je v podstatě pouze otázkou rozhodnutí a dobrého plánování. Podívejte se, jak jsme k tomu tedy přistoupili my.

Odhodlání k výměně střechy

Dle mého názoru je nejzásadnějším krokem nejen při výměně střechy, ale i při mnoha jiných důležitých finančních i nefinančních problémech v životě, rozhodnutí. Samozřejmě má člověk tendenci věci odsouvat, snižovat jejich důležitost a dokonce i věřit v zázraky, ale pak prostě nastane den, kdy je již třeba něco skutečně začít dělat. Tak se stalo i v našem případu, kdy jsme s manželkou pochopili, že musíme obětovat finance, čas a energii na kompletní výměnu střešní krytiny. Kdybychom tak neudělali, určitě by nás časem čekali mnohem horší problémy vyvěrající i ze škod, které by již tak špatně izolující střecha napáchala a také ceny materiálu i prací stále stoupají.

Další činností je pak především zjišťování informací k dostupným střešním krytinám, které lze použít. Každá má, jak už je tomu v případě snad každého zboží, své výhody a nevýhody. Rozhodovali jsme se mezi variantou keramické krytiny, eternitu a betonové tašky, kdy jsme se pak k těmto materiálům snažili dohledat maximum možných údajů. Překvapení pak pro nás nastalo především v případě betonové tašky, k níž jsme si vytvořili automatickou asociaci jako k těžkému a nevzhlednému materiálu, i když už tomu tak v dnešní době dávno není.

Pravidla hry

Dalším krokem, který nás čekal, bylo pak určení nezbytných podmínek, které naše nová střecha na rodinném domě musí splnit. Mezi ně patřila vysoká izolační odolnost proti vniku vlhkosti a úniku tepla, zároveň absolutní mrazuvzdornost a odolnost vůči nepříznivým povětrnostním vlivům. Stejně tak jsme od střechy i čekali schopnost co nejvíce odplavovat nečistoty tak, aby se na krycích taškách zbytečně neusazovaly. Důležitá byla pro nás i životnost střechy, protože si přejeme, aby dobře sloužila nejenom nám, ale i našim dětem. Střecha musí být prostě z podstaty koncipována jako stabilní součást domu, kterou není třeba po pár letech reklamovat.

Poslední podmínkou pak byla jednoduchost její pokládky, kdy jsme si nepřáli nakupovat přehršle spojovacího materiálu a zajišťovat specializované odborníky na položení této střechy. Estetické parametry, i když pro někoho můžou být velmi důležité, jsme již odložili stranou, i když jsme si samozřejmě nepřáli mít střechu ošklivou. Ale věřili jsme, že budeme-li spokojeni s jejími technologickými kvalitami a její design a barva se nám nebudou jevit jako vyloženě zlé, budeme spokojeni. Střecha není určena k tomu, aby ji člověk vizuálně obdivoval, ale k tomu, aby se díky ní v domě komfortně bydlelo.

Statika střechy je více než důležitá

Ač nikdo z nás nemá technické vzdělání, bylo nám brzy jasné, že základem úspěšně položené střechy je nosnost a dispozice jejího krovu. Vlastníci domů s plochou střechou pak tyto starosti řešit nemusí, my bohužel ano. Vzhledem k tomu, že jsme si náš krov nepřáli měnit, přišel nám totiž velmi zachovalý, přáli jsme si tak střechu lehkou, která jej příliš nezatíží. I když jsou trámy krovu velmi dobře udržované, pochází přece jen z těsně poválečných časů a není třeba experimentovat s jejich nadměrným zatěžováním.

S ohledem na statistické vlastnosti střechy se nabízí i otázka, zda zvolit tašky maloformátové nebo velkoformátové. Velkoformátové tašky se rychleji pokládají, nastává finanční úspora při nákupu spojovacích prvků, stejně tak jako při nákladech na vynaloženou pracovní sílu. Zároveň však určitá komplikovaná místa jako vikýř, lze efektivněji obložit maloformátovými taškami. Dle mého soudu i lépe vypadají, ale to je věc vkusu každého.

Produkty, které pro nás přichází do úvahy

Typů tašek, které se nám zalíbily, je nakonec celá řada. Jako velmi zajímavá se nám pak jevila betonová krytina DURATOP, která je velmi odolná a zároveň si tašky dlouho uchovávají svůj původní barevný odstín. Stejně tak nás i zaujala pálená taška od Creatonu, jejíž výroba má velmi dlouhou tradici. K té jsme se nakonec výsledně přiklonili a zvolili její maloformátovou variantu. Nad barvou jsme si hlavu již dlouho nelámali a zvolili tradiční cihlově červenou, konec konců je to klasická barva, na níž nelze nic zkazit.

A jak to celé dopadlo? Lapidárně řečeno: dobře! Střecha je nově položena, maloformátové tašky si krásně poradily s náročným místem v okolí vikýře, tašky nejsou těžké, mají dlouhou dobu životnosti a navíc hezky vypadají. Správnost našeho rozhodnutí, které se nám nyní jeví jako optimální, pak však skutečně prověří až čas.


Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky