Jaká je střecha, takový je i celý dům

13.01.2017

Stavíme-li novou budovu, či rekonstruujeme již stávající objekt, zákonitě se musíme popasovat s otázkou, jakou zvolit střešní krytinu. A požadavků na ni není málo - musí být plně funkční a zároveň finančně dostupná. Ale tedy jak na to v realitě, když nechceme mít střechu jako z perníkové chaloupky? Čtěte dále...

Nová střecha nám musí zaručit potřebný komfort, bezpečnost i svou dlouhověkost. Nikdo nestojí o další opravy, i když budou probíhat v režimu standardní záruky. Nechceme, aby nám do budovy zatékalo stejně tak jako si nepřejeme splácet závazky, které nejsou nezbytně nutné. Každý, kdo se setkal v praxi s problémem financování stavebních úprav, by o svízelích s dodržením rozpočtových limitů mohl vyprávět své.

Velkou plochu řešit zase velkou plochou aneb na velký kabát velká záplata.

V poslední době se do popředí zájmů dostávají velkoplošné tašky. Tento způsob řešení krytiny střechy, kdy jsou využívány tašky velkých formátů, umožňuje snížit celkově vynaložené náklady a kýžený poměr cena/výkon zde vychází pozitivně. A kdo by tento verdikt nechtěl slyšet?

Výhodou je, že se tento typ tašek dá s úspěchem aplikovat jak u rozlehlých, tak i u malých střešních rozměrů. Doba pokládání střechy je díky rozmísťovaným velkým formátům podstatně kratší a tedy i šetrnější při placení pracovní síly. Ušetříme rovněž i při nákupu nižšího počtu doplňkových prvků. Obvyklé formáty představují rozměry zhruba 300×480 mm, krycí šíře je pak cca 230 mm a krycí délka 360-390 mm. Spotřeba tašek, činí cca 10,8 - 11,9 ks/m2.

Jaké a z čeho?

Ke slovu přichází několik různých druhů materiálu, ze kterých jsou tašky vyráběny, i několik technických postupů, které jsou při výrobě dodržovány. Při pokládání střechy může být použita velkoplošná pálená krytina, či betonová krytina.

Tašky jsou vyráběny v řadě povrchových úprav, například glazura, engoba či přírodní, zvaná též jako režná, a rovněž v řadě odstínů, kterými je možno vzezření celé budovy oživit. Využití oblých tvarů tašek při pokládce dodává budově harmonickou podobu, což ocení nejen dámy. Tašky jsou také navrženy tak, aby přechody mezi položenými řadami nepůsobily výrazně a rušivě, naopak jsou opticky tlumené. Významným prvkem je i doba záruky, kterou většina výrobců poskytuje pro dobu 50 let.

Seznamte se s pálenými taškami.

Zastavme se nyní u pálených keramických tašek. Ty mohou mít hladký či falcovaný povrch. Možné jsou také speciální úpravy například s více vydutou prohlubní, tento sortiment však nenabízí každý prodejce.

Další velkou výhodou je flexibilita, kdy je možné při pokládání rozšířit rozestupy, aniž by byla zároveň snížena míra těsnosti. A o tu jde při pokrývání střechy především! Zásluhou dostupného posuvu je možné si precizněji rozložit střešní konstrukci, respektive způsob umístění latí. Na jejich počtu také i ušetříme.

Za účelem maximálního utěsnění povrchu je u tašek užíván systém bočních drážek, pomocí něhož úspěšně odolávají povětrnostním vlivům a stávají se účinnou vodní bariérou. Velkoformátové pálené tašky se prostě v životě neztratí.

Sklon střechy není zas tak důležitý.

Velkoformátové tašky jsou řešeny tak, že mohou být pokládány i na střechu, jejíž sklon je velmi nízký. Minimálním úhlem již může být 12 stupňů (u některých výrobců dokonce 10), i když plně bezpečný sklon nastává u 22 stupňů (někteří výrobci uvádí již 18).

Nižší sklon střechy více inklinuje k problémům s namrzáváním sněhu, tvorbě ledových krust i znečištění listy apod. Při menším sklonu střechy voda stéká pomaleji a tak nejsou nečistoty tak účinně odplavovány jako v případě šikmých střech. Na tento problém však výrobci v dnešní době běžně pamatují, provádí se standardně řada aerodynamických studií, stejně tak jako se rozvíjí zabezpečovací systémy, například v podobě speciálních drážek.

Tímto problémem se při výběru krytiny nemusíme tedy nechávat omezovat. Stejně tak je současným standardem plná ochrana proti UV záření.

A co na to kondenzace?

Nabízí se zřejmá otázka, jakým způsobem je u takto zabezpečené střešní plochy tedy odváděna vlhkost vzniklá kondenzováním na rubu krytiny. Kondenzaci a pravidlu rosného bodu lze v praxi těžko zabránit. K tomuto účelu zde slouží podpůrná žebra, která kromě zpevňující funkce plní i tuto odvádějící roli. Samozřejmě zde i napomáhají žlábky umístěné na líci tašek.

Betonové tašky přichází ke slovu

Betonová krytina rovněž kvalitně poslouží, dostupné jsou i vláknocementové produkty. Vyznačují se obdobnou charakteristikou jako tašky pálené. Jejich pozitivem je dlouhá doba životnosti, stálobarevnost a jejich povrch je upraven tak, aby se na něm mohlo zachytit jen minimální množství nečistot a déšť tak zvládl vše spláchnout. Mnoho betonových tašek je také natřeno další povrchovou průhlednou vrstvou, která výrazně posílí odolnost barvy. V dnešní době lze zvolit mnoho druhů střešních krytin. Je dobré mít však na paměti, že můžeme vždy užít velkoformátové tašky, které je velmi snadné položit a jsou i šetrnější v pořizovacích nákladech. Naštěstí dnešní výrobní technologie si s lehkostí poradí s povětrnostními vlivy, tedy není nutné bát se posuvných prvků při flexibilnějším způsobu pokládání tašek, rozestupy budou stále bezpečné.

Když se nemusíme strachovat o technickou odolnost krytiny, tím více prostoru můžeme věnovat estetické hodnotě, neboť ani výběr barvy, tvaru tašek a samozřejmě charakteristiky střešního krovu není zanedbatelnou veličinou. Budeme se na ni dívat ještě mnoho desítek let, tak ať se nám skutečně líbí!

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky