Návštěva začíná předsíní aneb jak udělat dobrý dojem

14.02.2017

Chcete na své návštěvy dobře působit? Chcete bez chaosu odcházet z domova do práce a mít důležité věci přehledně na jednom místě? Zaměřte na předsíň! Ta často bývá při zařizování bytu trochu opomíjena. Ano, s návštěvou posedíme v obývacím pokoji, ale cesta do něj vede přes předsíň a náš ranní odchod z domova by si možná také zasloužil více organizovanosti. Proto se zaměřme na předsíň!

Předsíní k nám vchází všechny návštěvy a obvyklé rčení: "Ale je tady nepořádek..." návštěvníka nezbaví vizuálních schopností, i když může být jinak velmi tolerantní člověk. Z tohoto důvodu je dobré věnovat předsíni dostatek času i péče, i když ji často nepovažujeme za prioritu. I z obyčejné předsíně v paneláku lze vyčarovat velmi důstojný prostor.

Návštěvu je třeba pověsit

Nejedná se ovšem o krajně neetickou praktiku, již bychom vůči návštěvníkovi vyvinuli, ale o rozumné odložení jeho kabátu a jiných svršků. To však někdy ve velmi zaplněné předsíni nebývá úplně snadné. Vyplatí se proto zamyslet nad nejvhodnější podobou věšáků pro tu danou předsíň, počet členů domácnosti a rovněž je potřebné přihlédnout k obvyklému počtu přijímaných návštěv.

Mezi jednotlivými domácnostmi mohou být propastné rozdíly, kdy početná rodina extrovertů má zcela jiné kapacitní nároky než domácnost samostatně žijícího introverta. Věšákem lze rozumět celé předsíňové stěny, jejíž část tvoří šatní panel, dále klasický šatní věšák i jednoduché lišty s háčky. U lišt s připevněnými háčky je výhodou možnost jejich umístění přímo na dveře. Samozřejmě ti z nás, kteří mají možnost umístit celou šatní skříň, nemusí hledat tato úsporná řešení.

Šatní panely

Šatní panel bývá řešením, které pobere velké množství oděvů, zároveň minimálně ubírá z prostoru předsíně. Vyrábí se v mnoha dekorech, takže lze vybrat skutečně vkusný a harmonicky ladící kus. Také je možné zvolit klasický stylový z pravého dřeva či laminátu s dřevěným dekorem, který je na první pohled naprosto k nerozeznání od dřeva. Jeho výhodou bývá i včleněná vrchní odkládací deska, na niž lze uložit rukavice, čepice a jiné drobné součásti oděvu.

Ukládání oděvů je možné řešit pomocí šatní tyče, tedy lze oděvy pověsit i na ramínko na tyči nebo umístit na klasické háčky. Umístění ramínek na šatní tyči však zabírá více prostoru a proto je jeho nutnost vhodné zvážit.

Obvykle je možné rovněž přidat k již vytvořenému panelu další háčky k zavěšení a tedy jeho kapacitu podstatně rozšířit. Jeho podstatnou výhodou je přehlednost uložených oděvů, která u klasických samostatně stojících šatních věšáků může být o něco nižší.

Němý sluha zasahuje

U klasických šatních věšáků zvaných též jako němý sluha je třeba přikládat především důraz na jeho stabilitu, protože povinnost průběžného vyvažování, nevybereme-li si vhodný věšák, může být skutečně nepříjemná. K dostání jsou i modely s mramorovou nohou, tj. disku, na němž stojí, kdy je stabilita více než zaručena. Parametr nosnosti je více než důležité při výběru sledovat.

Základní podmínkou pro vhodné umístění do naší předsíně jsou jeho prostorové nároky, které se mohou lišit. Z toho musíme samozřejmě primárně vycházet. Němého sluhu můžeme zvolit dřevěného, celokovového, event. kombinovaného, např. ve spojení kaučukového dřeva a karbonové oceli. Barevných odstínů existuje rovněž širší škála, než bychom u tohoto kusu nábytku mohli předpokládat.

Potěší i umístěný držák na deštníky, abychom mohli poskytnout návštěvě i samozřejmě sobě plný servis. Jako bonus lze koupit i pojízdný věšák, který lze operativně přemísťovat.

Další pomocníci v předsíni

Zařídit útulnou a zároveň funkční předsíň lze pomoci mnoha pomocníků, resp. kusů nábytku. Patří mezi ně lavice na sezení. Je-li pro ni dostatek prostoru, je skutečně ideálním pomocníkem při obouvání. Pro mnohé může být praktický i samostatně stojící stojan na deštníky.

Praktická je také schránka na klíče, kdy nebude třeba klíče obtížně identifikovat v prostoru. Příjemným pomocníkem se stane i stojan na noviny. Dámy mohou ocenit i skříňku na bižuterii, takže z domu odejdou přesně tak, jak si přejí vypadat. Neocenitelnou službu může poskytnout i speciální pojízdný stolek, který se v případě potřeby většího prostoru v předsíni dá lehce převézt do jiné části bytu.

Zakoupit lze i skládací paravan, který může posloužit jako skutečně funkční i estetická zástěna, nepřejeme-li si některé věci prezentovat návštěvám. Obvykle je tříkřídlý a velmi lehký, takže se s ním dá bez problémů manipulovat. Bydlíme-li v rodinném domě, stává se pro nás důležitým pomocníkem i poštovní schránka, kterou umístíme v zádveří.

Jak si kdo sedne...

Umožní-li nám jen trochu dispozice předsíně umístění lavice či jiného posezení, přesuneme tím celou předsíň zcela na vyšší úroveň. Šatní lavice s úložným prostorem je vhodným řešením, úložný prostor může kromě polic obsahovat i zásuvky - takže nemusí být využitelný pouze jako botník.

Od lavici je to jen krůček k dalšímu užitečnému pomocníku, kterým je komoda. Je-li pro ni prostor, pojme s ochotou všechny nezbytné pomůcky k naší cestě z domova a zpět. K lavici se přirozeně druží i botník, který může mít mnoho podob, od výklopného modelu až po jednoduché regály.

Nemusíme být ani zlými macechami, abychom rozuměli zásadní potřebě kontrolovat svůj vzhled, a to především před odchodem z domova, a tedy pořízení dostatečně velkého zrcadla.

Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky